מיינדפולנס. מה זה בכלל אומר?
מיינדפולנס הוא מודעות קשובה. זוהי פיתוח מיומנות ואומנות הקשיבות וההקשבה למה שמתרחש עכשיו, ברגע הזה, ע"י הבאת תשומת לב מכוונות, ללא שיפוטיות וללא הבחנות.
זה בעצם אימון התודעה ליצירת רוגע , חמלה וקבלה עצמית, הפחתת מתח ולחץ, התמודדות עם קשיים, והקשבה מלאה לעצמי, ולאחרים.
הנחות היסוד של המיינדפולנס מושתתות על איכויות הלב הכוללות פיתוח קבלה, חמלה עצמית וחמלה לסביבה, שיחה בגובה העיניים עם כל אדם, היכרות עם ארבעת איכויות הלב איתן נולדנו כולנו, כנות ועוד.
המיינדפולנס מעודד "אימון בחופש", להיות חופשי להיות מי שאני באמת, עם כל מה שעולה בי, ועם כל הרגשות שאני פוגש. כשאנו עוצרים לרגע, וחושבים מה קורה לי עכשיו בגוף? מה זה בא לספר לי? , הגוף תמיד מרגיש מעבר למילים… אנו מקבלים מידע חשוב אודותינו, ובעיקר אודות הרגשות שעולים בנו כרגע.
במילים אחרות, המיינדפולנס שם לב לחוויה הנוכחת ברגע נתון ומתוודע לרבדים הקיימים בנו:
הרובד הפיזי (התחושתי), הרגשי והקוגניטיבי.
השילוב בין 3 הרבדים יוצר הכרה עם כל מה שעולה בנו, (מבלי להיכנס למאבק, ללא ניסיון להדוף או להתנגד), ומאפשר התבוננות ממקום אחר, כצופה.
כשאני מרשה לעצמי לפגוש כל מה שעולה בי , אני מפתח את היכולת לראות את האחר בעיניים טובות של חמלה, קבלה והכלה.
ההתוודעות והקשיבות העדינה לכל מה שקורה ברגע נתון, מרגע לרגע, מורידה את תחושת הלחץ והסטרס, ובכך מיטיבה עם האדם. וכל אלו מפתחים את היכולת לפגוש את עצמי ממקום עמוק, כנה ולא ביקורתי.
וכך, בעזרת תרגול, ומהכרת מפת העולם הסובייקטיבית שלנו, אנו לומדים לבחור את התגובה המיטיבה ביותר עבורנו.
מחקרים שנערכו לאחרונה הוכיחו שאנשים שאימצו את המיינדפולנס כחלק מחייהם- העידו על עצמם שהם חיים מאוזנים וטובים לאורך זמן.
איך זה עובד בפועל?
כל בני האדם מארגנים את אירועי החיים בעזרת מפות ניורולוגיות מתוך החוויה הסובייקטיבית שלהם.
מרגע לידתנו, אנו מקודדים את החוויות בעזרת מיפוי נוירולוגי הכולל את כל ערוצי החושים שלנו:
ראייה, שמיעה, טעמים, ריח ותחושה.
כל מרכיבי החוויה והאופן שבו אנו מקודדים אותה במוח מתורגמים לאמונות וערכים, עמדות, התנהגויות ודפוסים שנרכשים במהלך חיינו ומנהלים אותנו. הקידוד הנ"ל יוצר "מפת עולם" ייחודית ושונה לכל אדם.
כך קורה שלכל אחד מאיתנו יש מפת עולם משלו, והחוויות שחווינו משנות ילדותנו ואילך מלוות אותנו ומשפיעות עלינו גם בטווח הרחוק.
חלק מהחוויות מעצימות וחלקן מגבילות.
בעזרת כלים ממוקדים, אנו מחזקים את החוויות המעצימות (המפות המעצימות) ומשנים את המפות שאינן מיטיבות ואף מגבילות אותנו. המנחה עוזר למונחה לארגן את המפה שלו מחדש, ולראות את התמונה הגדולה. התוצאה: שינוי קידוד החוויה במוח המוביל לשינוי הרצוי, והמונחים חווים הצלחות רבות והגשמת מטרות בחייהם בכל התחומים.