בעידן שבו קצב החיים הולך וגובר והאתגרים האישיים והמקצועיים הופכים למורכבים יותר, רבים מחפשים כלים שעשויים יהיו לסייע בהתמודדות עם עומסי היומיום ובשאיפה לחיים מאוזנים יותר.
שני תחומים הזוכים לעניין גובר בשדה ההתפתחות האישית הם ה-NLP (ראשי תיבות: Neuro-Linguistic Programming) והמיינדפולנס. השילוב ביניהם מציע גישה שמבקשת לשלב פיתוח מודעות עצמית עם טכניקות לקידום מטרות אישיות.
NLP מתמקד בחקר דפוסי חשיבה, שפה והתנהגות ומציע כלים לשינוי הרגלים, תגובות רגשיות ודפוסים אוטומטיים. מיינדפולנס, לעומתו, מתמקד בנוכחות ברגע, בקבלה ובאיזון נפשי. החיבור בין השניים מציע גישה המשלבת בין עבודה על שינוי מחשבתי לטכניקות לקידום מודעות והתבוננות פנימית.
מסע אישי שהפך למקצוע
אחת הדמויות העוסקות בתחום זה בישראל היא ויקי לביא-משל, מייסדת בית הספר "NLP Movement".
כבעלת תואר ראשון בתקשורת וניסיון של למעלה מ-17 שנים בתחום, היא מייצגת את האפשרויות שעשויות להיפתח משילוב בין NLP ומיינדפולנס בחיי אדם.
לביא-משל הגיעה לעולם ה-NLP מתוך מסע אישי לחיפוש שקט נפשי לאחר משבר גירושין. "גיליתי את עולם ה-NLP בתקופה שחוויתי משבר אישי. רציתי להתקדם לזוגיות חדשה, אבל זה לא קרה. ניסיתי וחקרתי שיטות שונות, ולא מצאתי את מה שחיפשתי", היא משתפת. "הגישות המסורתיות דרשו זמן והשקעה שאינם בגדר הסביר. הייתה לי הרגשה שיש כלים שמשיגים תוצאות מהירות יותר".
ויקי לביא-משל, יח"צ, צילום: נטלי וייצמן
לאחר התנסותה ב-NLP והשפעה שחוותה ממנו, היא החליטה להתמקד בתחום זה מקצועית. "כשפגשתי את ה-NLP גיליתי גישה שנותנת כלים מאוד מעשיים שמשיגים תוצאות מיידיות. השיטה שחררה אותי ממקומות שהייתי תקועה בהם, עזרה לי לנהל את הפחדים שלי ולהתחבר מחדש לחוזקות שלי", היא מספרת.
לביא-משל: "ההחלטה להקים בית ספר נבעה מתוך הרצון לתת לכל אחד ואחת הזדמנות לצמיחה ולשינוי משמעותי בחיים", היא מוסיפה.
בבית הספר שלה היא משלבת בין NLP למיינדפולנס, מתוך תפיסה שהשילוב עשוי לסייע לאנשים בקבלה עצמית והפחתת ביקורת עצמית, לצד פיתוח מוטיבציה וקידום מטרות אישיות.
מאפייני הגישה המשולבת
אחד המאפיינים המעניינים בשילוב בין NLP למיינדפולנס הוא הניסיון ליצור איזון בין פעולה ממוקדת מטרה לבין קבלה עצמית. המיינדפולנס, כפי שמתארת לביא-משל, מאפשר "להגיע למיקוד ושקט פנימי, מה שעוזר לייצר איזון ורוגע בחיים", בעוד ש-NLP מציע כלים מעשיים שמטרתם לסייע בהשגת תוצאות ויצירת שינויים.
"החיים הם בתנועה מתמדת, וכשאנחנו מבינים זאת, אנחנו לומדים להיות גמישים יותר ולשחרר פחדים שמעכבים אותנו", היא מסבירה. "המטרה שלי היא להעביר את האחריות ליצירת מציאות החיים לידיים של המונחה, כך שידע שיש לו אפשרות בחירה בכל רגע נתון".
חוויה אישית
בחרתי להתנסות בשיטה במסגרת שני מפגשים עם לביא-משל. כאדם העוסק בקריירה תובענית ומחקר אקדמי, חיפשתי דרכים לשיפור האיזון בין השאיפות המקצועיות לבין הצורך בשקט פנימי. המפגש איתה הציג בפניי פרספקטיבות חדשות.
במהלך המפגשים התמקדנו בבחינת דפוסי חשיבה והתנהגות, וחקרנו אפשרויות להכניס יותר בהירות ושקט לחיי היומיום. לביא-משל, שקיבלה אותי בקליניקה שלה בפתח תקווה, הציגה גישה מקצועית ונעימה, וסיפקה כלים שעשויים לסייע בהתמודדות עם אתגרים.
גישה מותאמת אישית ולמידה מתמשכת
לדברי לביא-משל, אחד הגורמים המשפיעים על תהליך העבודה הוא הניסיון לפתח דיבור פנימי חיובי ולבחון מחדש דפוסי חשיבה קיימים. "אנשים מתחילים להסתכל על הטוב בחייהם, לשים לב להצלחות קטנות ולהשתמש בכלים שמחזקים אותם רגשית", היא אומרת.
לביא-משל מדגישה את חשיבות ההתאמה האישית בעבודתה: "ה-NLP בנוי מהנחות יסוד וטכניקות נפלאות המאפשרות ריפוי של ממש והפקת תוצאות מעולות לחיים. התפקיד שלי זה לדעת לזקק מה הכי נכון עבור המונחה ולתפור את החליפה התואמת את מידותיו".
היא מאמינה גם בלמידה מתמשכת: "אני בתחום ה-NLP כבר שנים רבות, ועדיין לומדת. חשוב לי כל הזמן להתמקצע, ללמוד, להירשם לכנסים בינלאומיים ולפתוח את הראש. בעיניי, מנחה טוב הוא כזה שמתפתח, מתעדכן ולומד".
יישומים נוספים ויצירתיות
כשנשאלה על יישומים נוספים של השיטה, ציינה לביא-משל כי NLP ומיינדפולנס משולבים כיום במגוון תחומים כגון חינוך, עסקים וארגונים. היא עצמה מעבירה קורסים במוסדות אקדמיים ובמסגרות להכשרת מטפלים, כמו גם בארגונים. בנוסף, יצרה יחד עם שותפתה ערכת קלפים בשם "התעוררות" המבוססת על עקרונות ה-NLP והמיינדפולנס, המשמשת כיום מנחים רבים בתחום.
"כל מי שנחשף לתחום הזה זוכה לפיתוח חשיבה מלאת אומץ ותעוזה, ורואה את החיים באופן הרבה יותר רחב, כשהבחירה בידיים שלו", היא מסבירה.
הגישה המקצועית
כששאלתי אותה על גישתה המקצועית, היא השיבה: "התשוקה והאהבה הגדולה שיש לי לתחום, היכולת שלי ליצור מרחב בטוח ומלא אהבה וחמלה כדי לאפשר שינוי עמוק והאמונה שלי שכולנו יכולים לשפר את איכות חיינו וזה הרבה יותר פשוט ממה שחושבים".
עוד ציינה כי: "מנחה מצוין הוא כזה שמגיע בסקרנות ובגובה העיניים, שיודע לייצר סביבה בטוחה ולתת לאנשים את התחושה שהם יכולים להיות בדיוק מי שהם – בלי מסיכות ועכבות. כשיש אהבה וקבלה, הכול ניתן לריפוי".
ללביא-משל תוכניות שאפתניות לעתיד: "החלום האישי שלי הוא להקים רשת הוליסטית של מכללת NLP Movement, כך שכולם יוכלו לקבל ׳טעימה׳ מאורח חיים מיטבי, להיטיב את חייהם, ולמתקדמים שבינינו – ללמוד להיטיב גם עם אחרים כמקצוע מתגמל לחיים".
NLP ומיינדפולנס הפכו בשנים האחרונות לחלק משמעותי מעולם טכניקות הטיפול בישראל, ואנשי מקצוע כמו ויקי לביא-משל ממשיכים לפתח ולהרחיב את התחום.
המפגש עם שיטות אלו מציע פרספקטיבה מעניינת על האפשרויות הקיימות בשדה ההתפתחות האישית, וכל מתעניין מוזמן לבחון בעצמו את התאמתן לצרכיו האישיים.
כפי שלביא-משל סיכמה במילותיה: "פתאום הרחבתי את זווית הראייה שלי, מה שפתח לי צוהר להזדמנויות שלא יכולתי לראות לפני כן. הצלחתי להשיג את כל מה שרציתי בתחומים השונים בחיי, ואין סיפוק גדול מזה"